Direktlänk till inlägg 18 september 2011

Glutenfri och - eller laktosfri chokladtårta

Av Erika Thelin - 18 september 2011 08:27

Chokladtårta


Glutenfri eller mjölkfri, eller gluten- & mjölkfri beroende på vilket mjöl och margarin man använder.


150 gr margarin eller laktosfritt margarin

3 ägg

4 dl socker

1,5 dl kakao

5 dl vetemjöl eller glutenfritt mjöl

1,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

3 dl vatten

1 msk margarin

1 msk kakao


Chokladglasyr:

5 dl florsocker

50 g rumsvarmt margarin

0,5 dl vatten

0,5 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt


1. Sätt ugnen på 180 grader

2. Smörj bakformen noga med en msk margarin. Ta en matsked kakao och skaka runt i formen så att kakaon fastnar på kanterna.

3. Smält margarinet i en liten kastrull på medelsvag värme.

4. Knäck äggen i en bunke, häll i sockret och vispa med elvisp eller i assistent tills det blir fluffigt.

5. Mät upp mjölet i ett litermått och blanda i bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt. Blanda med en gaffel. Häll i vattnet och det smälta margarinet och rör till en jämn smet.

6.Häll smeten i en rund form och sätt mitt i ungen i ca 40 minuter. Prova med sticka om kakan är klar, den ska vara helt torr.

7. Låt kakan svalna i 20 minunter.

8. Skär kakan mitt itu.

9. Medan kakan svalnar, görs glasyren. Häll alla ingredienserna i en bunke. Rör i hop med elvisp på låg hastighet. Öka hastigheten när allt är blandat och vispa tills glasyren är fluffig.

10. Bred en trejdedel av glasyren på den ena kakbottnen. Lägg t.ex hallon på och lägg sedan på den andra bottnen. Bred resten av glasyren över kakan och dekorera med hallon, strössel eller något annat gott.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Erika Thelin - 3 oktober 2011 21:36

Att baka kaffebröd på glutenfri mjölmix fordrar lätt handlag eftersom degen ofta är ganska kladdig. Laila Knutsson i Kävlinge har lyckats ta fram en ny mix som är lätt att knåda och kavla.     Ingredienser 100 g margarin5 dl mjölk50 g jäst 1 d...

Av Erika Thelin - 3 oktober 2011 21:30

    Detta behöver du: Pajdeg: 150 gr smör 3 dl glutenfri mjölmix 1½ dl strösocker 1½ dl sempers glutenfria havregryn Fyllning: 750 gr blåbär 2½ msk potatismjöl Topping:  75 gr smör 2 dl glutenfria havregryn 1½ dl strösocker 1 dl flagad...

Av Erika Thelin - 30 september 2011 12:08

Ingredienser 2 st  ägg 2 dl  strösocker, ca 150 gram  smör 5 msk  kakao 1 tsk  vaniljsocker 1,5 dl  vetemjöl 1,5 dl  marshmallows, mini Tillagning 1. Sätt ugnen på 150 grader och smäl...

Av Erika Thelin - 30 september 2011 11:33

    Jeppebröd 1 st limpa   Du behöver: 50 gr margarin 3 dl filmjölk 50 gr Jäst ½ tsk salt ½ dl Mörk sirap 1 pkt Semper Mix   ev lite brödkryddor och några matskedar linfrö (Ca 3-5)   Gör såhär: Smält margarinet o blanda ne...

Av Erika Thelin - 24 september 2011 07:43

Scones (mjölkfria)   Du behöver: 5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 krm salt 50 gram mjölkfritt margarin eller 2 msk olja 2 dl vatten   Gör såhär: Blanda mjöl, bakpulver och salt.  Finfördela fettet eller häll i oljan. Häll i vätskan...

Ovido - Quiz & Flashcards